Spørsmål til Per Egil Hegge
26.03.2006
Det braker og barker
 
I kveld braker Jens Stoltenberg og Siv Jensen sammen i to fjernsynsdebatter, skrev Harald Stanghelle i en forhåndskommentar om to TV-dueller 15. mars. Hvis to stykker braker sammen, tyder det på at de har inngått en effektiv avtale om å operere på høyt støynivå. For det faste uttrykket på norsk er å barke sammen eller barke i hop, og det betyr å ryke i slagsmål.
 

Hva det kommer av, er ukjent, sier ordboken. Siden vi ikke bruker ordet barke i andre sammenhenger, og fordi diskusjoner noen ganger kan bli litt bråkete av seg, er det fort gjort å begå feil med både dunder og brak her.

Også i etterhånd ble oppgjøret naturligvis kommentert, og førsteprisen for mangel på politisk korrekthet går til en amanuensis i Bergen, som mente at Siv Jensen kan fremstå som en kone som hakker på mannen sin. Vi har hørt og lest om slike koner. Men det er grunn til å flekke barken av universitetslærere som uttaler seg så kvinnediskriminerende under dekke av vitenskap. Det ble også sagt om Gro Harlem Brundtland at hun hakket. Det er ingen som er stolte av slike utsagn i dag. Det hender faktisk at kvinnelige politikere driver politikk, også om man er uenig med dem.

 
Per Egil Hegge

Tilbake til Hegges språkspalte