Spørsmål til Per Egil Hegge
11.09.2008
Skrankepave
 

Da den danske politikeren Mogens Glistrup døde i juli, bidro også de danske lingvistene til minneordene. For det danske Fremskridtspartiets grunnlegger tuftet mye av sin suksess i begynnelsen av 1970-årene på to nye ord i dansk: Skrankepave og papirnusseri.

Det siste betyr formålsløs, men omhyggelig og langvarig papirflytting i det offentlige byråkrati. Skrankepave er nærmest selvforklarende: en byråkrat som opptrer som sperring ved en skranke, en paragrafrytter, helst av det arrogante slaget.

Noen slike personer er å finne i Ingvar Ambjørnsens roman "Hvite niggere" - men ikke uttrykket. Danskene tok ordet til sitt hjerte og bruker det om byråkrater som oppfører seg slik at man forstår at de sagnomsuste danske futene i Norge var forplantningsdyktige.

 

Pave brukes i nedsettende sammenhenger i det protestantiske Nord-Europa, fra deler av krabbens innvoller (fjern paven) til det trønderske snørrpave, en snørrete unge, gjerne litt uoppdragen.

Men det betegner også en type som er litt karravolin, det trønderske ordet for snørrhoven. I katolske land er selv agnostikere og ateister forsiktige med å bruke ordet pave om noe som helst annet enn den katolske kirkens overhode.

 
Per Egil Hegge

Tilbake til Hegges språkspalte