Spørsmål til Per Egil Hegge
24.07.2009
Lemfeldig
 

Ordet lemfeldig brukes oftere og oftere i betydninger som det ikke er dekning for i ordbøkene. Det kan være et tegn på to ting: Enten holder ordet på å endre betydning, eller så vet de fleste brukere ikke hva det betyr, og ikke bryr de seg om det heller.

Går vi til ordbøkene, defineres det som skånsom, snillistisk, forsiktig. "Mange mener at ungdomsforbrytere behandles for lemfeldig." Men se på disse to ferske eksemplene, hvor det brukes i betydningen lettvint, slumsete, unøyaktig. Først forfatteren Erik Fosnes Hansen i Aftenposten 4. juli: "Skei Grande må være vennlig å (sic!) vise en mindre lemfeldig omgang med sannheten"

Så Halvor Finess Tretvoll i Dagsavisen 16. juli: "... historieprofessor Tore Pryser beskyldte forfatter Kjartan Fløgstad for svært lemfeldig omgang med sine kilder i romanen Grense Jakobselv."

 

Årsaken? Den ene formodningen kan være like god som den annen, men det er mulig at endelsen -feldig får brukerne til å anta at ordet betyr noe i retning av tilfeldig. Det gjør det ikke - eller skulle vi like godt kapitulere og si at det gjorde det ikke?

I moderne dansk ser man det aldri brukt i annen betydning enn slumsete, lettvint.

 
Per Egil Hegge

Tilbake til Hegges språkspalte