Spørsmål til Per Egil Hegge
29.11.2009
Valgmuligheter
 

Vi har skrevet mye om å spekulere på og spekulere i, men åpenbart ikke nok. Man spekulerer på eller over et problem, men man spekulerer i oljeaksjer eller i at dollarkursen vil stige eller synke. Dette er ekstra vanskelig fordi svenskene ikke gjør annet enn å spekulere i, hva enten det er aksjer, investeringer eller gåter. Og i det siste tilfellet bør vi altså bruke spekulere på eller over på norsk.

Det vi ikke kan gjøre, gjorde en teateranmelder i Aftenposten 1. november: "Opp gjennom årene har anmeldere spekulert i om at dramatikeren X skrev om &" Det gir en helt ny dimensjon til begrepet helgardering, men noen tippepremie blir det ikke. Hvis det hadde stått "anmeldere (har) spekulert på om dramatikeren" osv., hadde skribenten vært på tørt land. 7. november skrev hun: "At jeg gir kjøpmann N sitt fars fornavn, er en glipp i skriveprosessen." En av flere.

 

Ofte endrer vi preposisjonen når vi går over fra verb til substantiv. I dette tilfellet er det antagelig brukbart med "det har vært spekulasjoner omkring (ev. rundt) hva dramatikeren X skrev om". Så har det vært ville spekulasjoner i bestemte typer aksjer. Der beholder vi preposisjonen. Lett er det ikke, nei.

 
Per Egil Hegge

Tilbake til Hegges språkspalte