Spørsmål til Per Egil Hegge
09.01.2013
Fasilitetene
 

En godt voksen leser ble melankolsk til sinns da han leste denne annonsen på en reiselivsside: «Et flott hotell kun for voksne med alle fasiliteter  det perfekte valget for en romantisk ferie.» Han mener det er lenge siden han hadde alle sine fasiliteter til disposisjon, ja, han er ikke engang sikker på at noen gang har hatt dem. Dermed tilhører han ikke den lykkelige målgruppen som denne annonsen var myntet på.

Problemet med bruken av preposisjonen "med" er like stort og farlig som problemene med relativpronomenet "som" - begge har en lei tendens til å vise tilbake på nærmeste ord. Her er en mer teknisk annonse: «Avansert og brukervennlig GPS for bil med 5 tommers bredskjerm og kart over Vest-Europa.»

Illustrasjonen gjorde det klart at det er GPSen, ikke bilen, som er utstyrt med bredskjerm og kart. Nå kan det vel også diskuteres hvor bred en fem tommers skjerm er. På den annen side kan den rent ut bli i veien hvis den breier seg for mye.

Så to eksempler fra VG mot slutten av fjoråret: «Raneren truet en kvinnelig ansatt som var alene i kafeen med våpen &» Her blir det enten ransofferet eller kafeen som er utstyrt med våpen, og slik var det neppe. Og fra det samme ranet: «Rett før raneren slo til i 21.30-tiden, ble det sett en grå personbil utenfor kafeen som settes i sammenheng med ranet.»

 

Enda verre stokket ordene og uttrykkene seg for utenriksminister Espen Barth Eide i Dagsnytt 18 før jul. Om situasjonen i Syria sa han: «Det er mange aktører som rører i det vannet som har blitt skapt.»

Å fiske i rørt vann er et fast uttrykk som betyr å utnytte en grumset og uoversiktlig situasjon til egen fordel og til skade for andre. Hvis det foreligger rørt vann, er det sannsynlig at noen har vært på ferde på klanderverdig vis. Men det inngår ikke i selve uttrykket at «noen har rørt». Litt rørete, kanskje.

 
Per Egil Hegge

Tilbake til Hegges språkspalte