Spørsmål til Per Egil Hegge
19.05.2013
Pinse
 

Navnet på denne kirkehøytiden har en opprinnelse som de fleste kanskje ikke tenker over. Det henger sammen med, og er avledet av, det greske ordet for femti (pentecoste). Det drar noen få skriftlærde kjensel på i ord som pentagon og pentateuch.

Pentagon er det geometriske begrepet for en femkant. Når det også er navnet på det amerikanske forsvarsdepartementet, er det fordi bygningen har form som en stor femkant. Den ble bygd med ekstra brede korridorer, og det har sin poetiske grunn: Det kunne jo ikke bli flere kriger etter annen verdenskrig, og derfor skulle bygningen brukes som sykehus. Det var en av de spådommer som ikke slo til, for å si det forsiktig.

Pentateuch er det greske ordet for mosebøkene i Bibelen. Dem er det fem av, hver med sitt greske navn. Den første er Genesis - skapelsen.

 

Hva skulle så pinse ha med tallet femti å gjøre?

Det er bare å telle: Vi er nå kommet til den femtiende dagen etter påske. Det er sant nok at syv uker blir bare 49 dager, men vi regner med nulte dag, altså 1. påskedag, som den første.

Men på andre språk holdes matematikken utenfor: Whitsun på engelsk, Kvitsunn på litt eldre nynorsk og Treenighet (Troitsa) på russisk.

 
Per Egil Hegge

Tilbake til Hegges språkspalte